top of page

Ortodontiline hädaolukord. Mida ette võtta?


Keset söömist tuleb hamba küljest breket lahti. Mida teha? Selles postituses selgitame, millal on tegemist tõesti kiiret arstiabi vajava juhusega ning mida teha, et ennast ise aidata. Siin on loetelu enamlevinud situatsioonidest, mis võivad ortodontilise ravi ajal põhjustada ebamugavust.

1. Breket tuli lahti

Kui breket on lahti ja segab/ torgib ning sinu visiidini on üle kahe nädala aega, siis helista kliinikusse ja lepi kokku varasem visiidi aeg.

Kui lahtitulnud breket ei sega või sul ei ole võimalik ortodondi juurde tulla, siis ära muretse. Lahtitulnud breket ei vaja enamasti kiiret esmaabi visiiti.

2. Breket on hõõrunud limaskesta haava

Soovitame kasutada breketivaha, mis vähendab hõõrdumist ja võimaldab hõõrdunud kohal paranema hakata. Samuti võib paranemise kiirendamiseks ja valu leevendamiseks kasutada käsimüügis olevaid limaskesta geele.

Breketivaha tuleb võtta sobiva suurusega tükk ja suruda see hõõruva breketi peale. Vaha võib jääda sinna üheks-kaheks päevaks. Samal ajal kasuta ka igemegeeli.

Kui hõõrdumist põhjustab kape serv, võib ka sinna asetada vaha ning limaskestale geeli.

Kui koduse raviga probleem 2-3 päevaga ei lahene, siis võib helistada ja paluda arstil hõõrdunud koht üle vaadata.

3. Breketikaar torgib

Visiidi käigus kontrollib arst alati, et breketikaar oleks viimase breketi tagant paras ja ei segaks patsienti. Kuid ravi käigus võib kaar nihkuda või tekkida kaare nn ülejääk vahede sulgumisel ning see tekitab ebamugavust.

Koduseks raviks tuleb viimane breket ja kaareots katta vahaga. Kui koduse raviga probleem 2-3 päevaga ei lahene, siis võib helistada ja paluda arstil breketikaar üle vaadata.

4. Hambad on hellad

Patsiendid tunnevad ebamugavust väga erineval tasemel. Mõni ei märka midagi, teisel on ebamugav, kolmandal veidi valus hammaste kokku surumisel. Peale breketite pingutamist on see normaalne. Mõnel patsiendil kestab hammaste hellus 2-3 päeva, teisel kuni nädala.

Hambad on enamasti hellad ka sikutite kandmist alustades.

Üldiselt hammaste hellus ei vaja esmaabi. See on enamasti talutav ja möödub iseenesest. Kui hammaste hellus siiski segab igapäevaelule keskendumist, on soovitav võtta tavapärases annuses käsimüügis saadavat valuvaigistit.

5. Hambad on liikuvad

Ortodontilise ravi eesmärk on hammaste nihutamine. Seetõttu on hammaste liikuvus ortodontilise ravi ajal vajalik ja normaalne.

Kui rohkem liikuv on ainult üks hammas, siis teavita sellest oma ortodonti.

6. Kõrgendus on ära tulnud

Informeeri oma ortodonti, kes vajadusel kutsub visiidile.

7. Hammas, mis oli hästi reastunud, nihkub viltu / vahe avaneb

Mõnikord on põhjuseks lahtitulnud breket ja patsient peaks proovima selle ise kindlaks teha.

Tavaliselt on siiski tegemist ortodontilise ravi normaalse osaga ja olukord on sagedasem ortodontilise ravi alguses, kui hambad üksteist reastumise käigus nö nügivad. Kindlasti on see ajutine(: Ravi käigu kohta saab täpsemaid selgitusi küsida arstilt.

8. Igemed veritsevad

Terved igemed ei veritse! Igemete veritsemine viitab põletikule ja bakteriaalse katu kogunemisele. Hambaid tuleb puhastad põhjalikult, ka igemeäärest, et eemaldada kogu katt. Kindlasti peab kasutama vaheharju breketite ümbert, kaare ja konksude alt puhastamiseks.

Kui veritsus ei lahene korrektsete hügieenivõtete puhul mõne päevaga, on mõistlik arstil uurida, mis võimalused hügieeni ja igemete tervise parandamiseks veel olemas on.

9. Aparaat on lahti tulnud

Kui lahti on tulnud või purunenud kiire palaatinaalse laiendaja/ Quad-Heliksi võru, siis võta ühendust kliinikuga, et leida võimalikult ruttu aeg aparaadi tagasi kinnitamiseks. Sama käib ka teiste suust mitte-eemaldavate aparaatide kohta, nagu Herbst, lingvaalkaar, palatinaalkaar jms.

10. Fikseeritud reteinertraat on tulnud lahti

Kui reteinertraat on mõne hamba küljest lahti tulnud või purunenud, informeeri sellest võimalikult ruttu kliinikut probleemi lahendamiseks. Samal ajal tuleb jätkata korrektselt eemaldatava ööaparaadi kandmist. Probleemi lahendamisega ei maksa oodata, kuna hambad võivad nihkuda ning saavutatud tulemus tagasi vajuda.

11. Eemaldatav öösiti kantav Essix reteiner või retentsiooniplaat on purunenud /kadunud

Informeeri kliinikut, et et leppida kokku aparaadi asendamine. Kindlasti on vaja alles hoida reteineri mudel. Seda saab kasutada laborist uue aparaadi tellimiseks.

12. Invisalign kape on kadunud või purunenud

Informeeri juhtunust kliinikut, et leida lahendus. Samal ajal võib kanda eelmist kapet.

13. Invisalign kape attachment on hamba küljest ära tulnud

Informeeri kliinikut, et leida aeg attachmenti asendamiseks.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page