top of page

Huulte lakkumine ja imemine

Erinevas vanuses võib lastel esineda halbu harjumusi, nagu küünte närimine või pöidla imemine. Kui märkate, et Teie lapsel on kuivad, lõhenenud või ärritunud huuled, eriti alahuul, võib tal olla harjumus huuli imeda või lakkuda.

Huulte imemine on laste seas väga levinud ja paljud vanemad ei pruugi märgata, et nende lapsed seda teevad. Kuigi seda mustrit võib olla keeruline murda, suudate vanemliku toetuse, püsivuse ja kannatlikkusega harjumuse minevikku jätta.


MIS PÕHJUSTAB HUULE IMEMIST?


  • Kuivad huuled

- Mõnikord võib huulte imemine olla tingitud lõhenenud huultest tingitud ebamugavustundest ja varasemast kogemusest, kui lakkumine leevendas kihelust või valu. Teie laps võib alateadlikult jätkata huulte imemist, et seda niisutada, isegi pärast huulte terveks saamist.

  • Ärevus

- Lapsed võivad huuli lakkuda või imeda, kui tunnevad end tundmatus olukorras, ärevas keskkonnas või stressis.

  • Hambumusanomaaliad

- Huule imemine võib välja kujuneda, kui lapsel on näiteks eesmine lahihambumus. Kui ülemised hambad ulatuvad liigselt üle alahuule, loovad need ideaalsed tingimused huule imemiseks.


HUULTE LAKKUMISE JA IMEMISE MÕJUD

  • Huule lakkumine

- Kui teie laps lakub sageli hambaid või huuli, võivad tal olla huuled paistes ja suu ümbruse nahk ärritunud. Huulte pidev kokkupuude süljega võib soodustada huulte punetust, ärritust ja lõhenemist.

  • Huule imemine

- Liigne huulte imemine võib aja jooksul huuli kuivatada, ärritada või tekitada lõhesid. See võib põhjustada valu ja ebamugavusi, eriti kui suu ümber on juba väljendunud ärritunud ala punase rõngana. Lapsed on vastuvõtlikud impetiigole (mädavill-lööve) või külmavillidele, kui huulekude on kahjustatud.

Pikaajaline huulte imemine võib põhjustada ka hammaste ebakorrektseid kaldeid, vale hambumust ning lõualuude asümmeetrilist arengut.


KUIDAS HALVAST HARJUMUSEST VABANEDA?


Sageli kaob huulte imemise harjumus enamikul lastel pärast harjumuse olemasolu teadvustamist ilma vanemate sekkumiseta. Juhul, kui harjumus püsib, saate ka ise last aidata tähelepanu juhtides ning järgnevaid võtteid kasutades.


  1. Ärge karistage käitumist. Kasutage selle asemel huulepalsamit või mis tahes leevendavat huulekreemi, et parandada huulte seisundit ja pöörates lapsele tähelepanu.

  2. Kui laps on harjumuse tõttu õnnetu või ärritunud, toeta ja lohuta teda.

  3. Stressiolukordades juhtige lapse tähelepanu harjumusest kõrvale. Tutvustage lapsele positiivseid tegevusi (näiteks stressipalli mudimine), et nad ei keskenduks harjumusele.

  4. Pakkuge regulaarselt vett tähelepanu kõrvale juhtimiseks ja huulte niisutamiseks. Vältige magusate jookide andmist, sest see võib panna lapse veelgi enam huuli lakkuma.

  5. Andke suhkruvabasid maiustusi. Näiteks ksülitoolipastilli imemine võib juhtida huulte imemiselt tähelepanu eemale.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page